Francize romanesti si internationale. Ce este franciza. Primii pasi in franciza. Cursuri de franciza.

:    

12 ani de francizare afaceri !

Abonare Newsletter

Va recomandam

 

O carte scrisa de IMO:

Primii pasi in franciza

 (editura CH Beck)

850 francize Europa:

Gasiti aici categoriile

1.6.1: Francize training europene

 • 1.6.2: Francize  moda
 • 1.6.3: Francize  consultanta
 • 1.6.4: Francize  fitness aerobic
 • 1.6.5: Francize  foto acustica
 • 1.6.6: Pizza, Fast-food restaurant
 • 1.6.7: Sport Hobby
 • 1.6.8: Internet- Telecomunicatii
 • 70 francize hoteliere internationale 

contine 200 termeni dintre cei mai cautati:
Contractul de franciza
Franciza Fornetti
Franciza McDonalds
Planul de management
Know-how
Manualul de training
Programe de marketing

Expozitii franciza

 

Presa si Franciza

 

 

Franciza in Romania, studii recente IMO

 

438 francize pe piata romaneasca analizate de IMO
din care:
243 au cel putin o unitate in franciza.
195 francize cu o prezenta de 2-4 ani pe piata nu au nici o unitate de franciza

Domeniile cele mai populare in franciza

Analiza a 2633 unitati active in franciza din Romania


Domeniu de activitate    Pondere in total unitati

Servicii personale              30.54%

Retail                                28.29%

Fast food                          25.07%

Servicii firme                       6.57%

Amenajari interioare            2.66%

Imbracaminte si accesorii     2.47%

Alimentatie                          1.63%

Imobiliare                            1.06%

Constructii                           0.65%

Restaurante & cafenele       0.65%

Hoteluri                                0.42%

 


 

 


Referat franciza

Ajuta-ma sa reusesc singur


1. Financiar
Franciza este un fenomen de loc de neglijat. In SUA peste 40% din totalul vanzarilor cu amanuntul sunt facute de firme in sistem franciza !

2. Dezvoltare
Grecia, care acum 7 ani organiza primul targ de franciza, numara astazi peste 450 de francizori. In comparatie, in Romania, primul targ de franciza a avut loc abia in februarie 2005, la World Trade Center. In SUA, la fiecare 17 minute se deschide o noua unitate de franciza.

3. Complexitatea abordarii
Franciza este un fenomen complex. Exista patru tipuri principale de franciza, dar ea se poate opera in peste 30 de moduri diferite.
In Romania, in ultimii doi ani, interesul pentru franciza a crescut exponential, iar numarul afacerilor ce opereaza in sistem franciza s-a triplat.

Romania are cateva caracteristici care prefigureaza un "boom" al francizei.
Dupa 50 ani de etatism, Romania este o tara in care cultura antreprenoriala are o data recenta, iar intreprinzatorilor le vine "ca manusa" posibilitatea de a primi la pachet tot know-how-ul si de a fi antrenati de francizori in toate domeniile manageriale pe care le implica o afacere noua.
Intrarea in Uniunea Europeana din 2007 va impune standarde comerciale si ecologice pentru care 80% din IMM-urile din tara noastra nu sunt pregatite inca. Astfel, achizitionarea unei francize care functioneaza de regula dupa norme internationale devine tentanta.
Concurenta in crestere ii face pe multi intreprinzatori sa prefere sa lucreze sub auspiciile unei marci de renume mondial sau national.

De unde provine notiunea de franciza ?
Etimologic cuvintul "franciza" are radacinile in Evul Mediu. Verbul englezesc "to enfranchise" - semnifica a fi eliberat de sclavie, obligatii legale, dependeta. Termenul din franceza veche "francis" semnifica a imputernici un taran sau un serb sa desfasoare autonom o activitate aducatoare de profit.

Ce este franciza ?
Citam din Enciclopedia Britanica: Franciza este caracterizata de o relatie contractuala intre un francizor (producator, angrosist sau prestator de servicii) si francizati (intreprinzatori independenti) care cumpara dreptul de a detine si opera una sau mai multe unitati in sistem franciza

Conform IFA- Asociatia Internationala de Franciza (cea mai importanta asociatie internationala de profi) - franciza reprezinta "o relatie continua in care proprietarul francizei acorda licentiatului privilegiul de a opera afacerea plus asistenta in organizare, training, vanzare si management in schimbul unor sume de bani rezultate din aceea afacere."

Legea francizei 79/98 care la data aparitia era prima lege a francizei din Europa, la articolul 1, defineste notiunea mai pe larg:

a) Franciza este un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua intre persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoana, denumita francizor, acorda unei alte persoane, denumita beneficiar, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu.

b) Francizorul este un comerciant care:

 • este titularul drepturilor asupra unei marci inregistrate; drepturile trebuie sa fie exercitate pe o durata cel putin egala cu durata contractului de franciza;
 • confera dreptul de a exploata ori de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu;
  asigura beneficiarului o pregatire initiala pentru exploatarea marcii inregistrate;
 • utilizeaza personal si mijloace financiare pentru promovarea marcii sale, cercetarii si inovatiei, asigurand dezvoltarea si viabilitatea produsului.


c) Beneficiarul este un comerciant, persoana fizica sau juridica, selectionat de francizor, care adera la principiul omogenitatii retelei de franciza, asa cum este ea definita de catre francizori.

d) Know-how-ul este ansamblul formulelor, definitiilor tehnice, documentelor, desenelor si modelelor, retetelor, procedeelor si al altor elemente analoage, care servesc la fabricarea si comercializarea unui produs.

e) Reteaua de franciza cuprinde un ansamblu de raporturi contractuale intre un francizor si mai multi beneficiari, in scopul promovarii unei tehnologii, unui produs sau serviciu, precum si pentru dezvoltarea productiei si distributiei unui produs sau serviciu.

Pentru multi din interlocutorii mei franciza este un lucru complet nou. Aceasta nu ii impiedica sa fie interesati de o afacere format franciza. Cei mai multi, de varste cuprinse intre 30 si 50 ani, sunt aflati la prima afacere sau la dezvoltarea unei noi afaceri, dar inteleg ca viitorul lor ca oameni de afaceri depinde in mare masura de lucrurile noi. Parafrazindu-l pe Jerry Wilkerson putem spune

"Viata este ca un automobil in miscare la care frana nu functioneaza. Daca iti petreci prea mult timp privind in oglinda retrovizoare si nu prin fereastra din fata sigur te vei lovi de un copac. Acesta este motivul pentru care oglinda retrovizoare este atat de mica, iar parbrizul prin care privesti in fata este atat de mare."

 

Am intilnit  un proaspat francizor care, imi scadea pe loc 19.000 euro din taxa de franciza din 29.000 euro !

“Educaţia deschide multe uşi şi, astfel, dă naştere succesului,” se arată într-un studiu

Franciza  Startonight foloseste email spam  !

“Ce francize şi concepte de afaceri vor avea mare căutare ? Raspunde: Joel Libava (preşedinte al Franchise Selection Specialists)

 

Am descoperit ca trainingul oferit este un indicator cheie al valorii francizei oferite.

Într-un articol din publicaţia online “Smart Company”, Jaqui Walker prezintă 10 dintre cele mai grave greşeli pe care le poate face un francizor

 

 

 

Catalog 60 francize recomandate de IMO

 

 

 

Ultimele francizari realizate de IMO

CLEVER children – Kids and Teens Training  Alege cursul visat de tine pentru copilul tau!   

KataSalon - Machiaj durabil pentru sprancene, pleoape, contur buze si pigmentarea pielii ce va dura cativa ani.  

Afaceri Premium

SUPER MAGAZIN ONLINE

afacere la cheie- microfranciza

Bine ai venit la IMO Group !

Aici gasesti in 2400 pagini si 4 websiteuri  absolut tot ce te intereseaza.

 

Stiri franciza 

Primul magazin mono-brand M Missoni din Romania  la  Baneasa Shopping City - Investitia: 800.000 euro.

 

 

Francize noi introduse in anuarul Francize in Romania:
Ana Pan, Bagatt, Bally, Best clean, Bio markt, Chocolate graphics, Chocolography, Fabrica de miss pizza & amor gellato, Fitosica, Furla, Goldenpoint, Happy Beary, Hi living,Il passo, Komandor, Kompass, La pink, Maricon, Miniblu, Moa, Mondo style, Ninetnine, Paralela 45, Piritex, Quiznos, Sama Service, Secpral Pro, Startonight, Terranova, Ticket Com, Trident, Twister, Women'Secret

alte stiri

Quiznos  si Burger King au dat  bir cu fugitii . Au ramas  "rivalii" lor: Pizza Hut, KFC,  McDonald’s, Buongiorno, Argentine, El Unico.

 

IMO va oferi in curind o sectiune dedicata celor ce doresc o franciza din Franta (tara cu 1141 retele de franciza) sau doresc sa exporte conceptul lor  in Franta.

Fornetti are cea mai mare cadere  ca numar de unitati

 

Linga noi